För att människan vill väl

Människan vill hitta på nya lösningar på problem – det ligger i vår natur; annars hade vi helt enkelt inte överlevt som art. Att kunna kontrollera eld, att klura ut hävstångsprincipen och uppfinna hjulet är väl några ganska hyfsade exempel på nytänk ur historien. Och alla har vi den här förmågan inuti oss – det vet vi – och inte så lite av den heller. Mätningar av förmågan att tänka nytt kring problem hos riktigt unga barn, visar att 98% har den och på samma värden som t ex Einstein, dvs på geninivå (från sir Ken Robinson, ”Paradigm”).

För den här lusten att utveckla idéer har vi, särskilt i trångbodda storstäder, skapat utrymmen för människor som vill hitta på, göra och skapa tillsammans med varandra, i gränslandet mellan teknik, konst och slöjd. Det kallas för ett Makerspace, och hos oss ligger det i vårt fina, kommunala bibliotek i Vaggeryd.

 

skaparbibblan

Hit är man välkommen för att fritt använda de verktyg vi hittills samlat: 3D-skrivare, vanliga symaskiner, arduinos, symaskin för möbeltyger, dataprogram som …….. m m. Man kan som invånare också både låna ut eller donera maskiner man inte har plats för hemma, men också föreslå att något köps in som man själv behöver till sin idé men som kanske andra också skulle ha nytta av.

illustration.staden