Hacka Bibblan

Förra veckan, 13 oktober, arragerades knytkonferensen Hacka Bibblan på Vaggeryds bibliotek. Syftet med Hacka Bibblan är att samlas för att utbyta erfarenheter och kunskap om makerspace på bibliotek. I samband med Hacka Bibblan avslutades också projektet Skaparbibblan.

Knytkonferensen, Hacka Bibblan, inleddes med föreläsningar av Åke Nygren och Jeroen de Boer. Åke Nygren är projektledare på Digitala biblioteket vid Stockholms stadsbibliotek ”med intresse för bland annat det fria och öppna Internet, lärande och digital delaktighet”.

Jeroen de Boer är projektledare för FryskLab, i Nederländerna. Jeroen berättade om hur de arbetar med ett mobilt makerspace i form av en lastbil, vilken är fylld med skapande material.

Eftermiddagen ägnades åt workshop och erfarenhetsutbyte. Deltagarna delade in sig i grupper och fick skapa utifrån fyra teman: eld, skog, kod och textil.

Nästa Hacka Bibblan blir i Gävleborg!

Bilder från dagen:

img_8481img_8442img_8480img_8479img_8477img_8472img_8468img_8467img_8466img_8455

Vad har makerspace med folkbiblioteksuppdraget att göra?

Enligt nätverket Skaparbibblan:

”Det finns goda exempel på skapande kring bokläsning och berättarstunder som sätt att förhöja berättelsens innehåll, öka förståelsen och att ge barnen möjlighet att få förutse fortsättningen och skapa fysiska lösningar på dilemman i berättelsen. Söderhamns bibliotek tex jobbar toppen ihop med Komtek”

”Integration, folkbildning, läsfrämjande, tillgänglighet…! Biblioteken som lokalsamhällets innovationsrum”

”Biblioteket är inte bara platsen utan själva formen för det informella lärandet som på individuell nivå ger nya möjligheter till individens eviga strävan efter kunskap för att förstå universum och hur allt hänger ihop”

”främja intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning”

”Det är bildande med lusten som tydlig bas, språköverskridande (går att visa!), språkutvecklande och brobryggande då skapandet för samman människor utifrån intressen”

Nyfiken? Nätverket Skaparbibblan kan du bland annat hitta på Facebook —> Skaparbibblan